Kindia, 31 januari 2017

Leeg


Er zijn van die dagen...


Gisterenavond, toen ik rustig met een boek op mijn schommelbank zat, wist ik gelukkig niet wat de dag van vandaag me zou brengen: Niets dan stress en geregel.


Prelude.

Dit schooljaar begon als een schooljaar uit het boekje. Opening 4 oktober. Alle benodigde docenten gerekruteerd, de klassen redelijk vol en een goede 'surveillant' voor de middelbare school gevonden. Ik weet zijn functie niet zo gauw in Nederlandse termen te omschrijven, conciërge misschien? Maar hij zorgt ervoor dat orde en op tijd komen gerespecteerd wordt door de leerlingen (en de docenten) op de middelbare school. Bij de lastige pubers. ;-)

Kortom, een gewoon schooljaar en ik hou me bezig met de boekhouding en administratie. Ik begon me bijna te vervelen.


Dan verschijnt begin december de eerste onweerswolk.

Onze fantastische docent zesde klas (de examenklas), werkt ook in de namiddag, als wij gesloten zijn, op een publieke basisschool en begin dit jaar had hij zich bij de dienst onderwijs aangemeld als wiskundedocent want hij wilde wel eens wat anders doen. Maar het schooljaar begon en hij bleef docent basisschool op de publieke school. Zijn wens werd niet gehonoreerd.

Tot begin december, in een dorp verderop, een nieuwe middelbare school geopend wordt en onze docent opgeroepen wordt. Hij wordt wiskundedocent daar. Wat betekent dat hij ook in de ochtenduren les moet geven.

Omdat hij zich niet in tweeën kan splitsen of parttime bij ons kan werken moeten we afscheid van hem nemen. Maar vind maar eens een goede vervanger tijdens het lopende schooljaar!!!. Niet dus. En een examenklas die van docent wisselt, garandeert geen goed resultaat....

Stiekem ben ik eigenlijk erg boos op de vertrekkende docent.

Na drie weken van wisselende docenten in de zesde klas, heeft Mamadou uiteindelijk een docente gevonden die wel in de derde klas wil lesgeven.

Maar onze directeur is wat huiverig om vrouwelijke docenten in hogere klassen te plaatsen en besluit haar de tweede klas te geven. Mamadou en ik kunnen wel tegensputteren maar de directeur is inhoudelijk verantwoordelijk. Als wij hem een docent opdringen, en als die uiteindelijk niet voldoet, kan de directeur zich verdedigen door ons te verwijten hem die persoon opgedrongen te hebben. Onze inmenging in de dagelijkse gang van zaken kan gevoelig liggen. Tenslotte zijn wij maar de oprichters en hebben we een directeur aangesteld om de school goed te laten functioneren.


Het feit dat we een nieuwe docente voor de 2e klas hebben gevonden betekent dat de huidige docent 2e klas opschuift naar de 3e klas, diens docent schuift op naar de 4e, die op zijn beurt de 5e klas overneemt en de huidige docent 5e klas geeft nu de 6e klassers les. Vrijwel alle leerlingen op school zijn verstoord in hun dagelijks ritme. Niet goed, maar te overzien.


Dan zien we in de verte de eerste bliksemflits verschijnen.

De overheid wil dit jaar nieuwe docenten in dienst nemen, want er is een tekort aan docenten ontstaan, en organiseert een test. Vijf van onze docenten en de surveillant doen aan de test mee.

En dan betalen we ons gelag. Wij leiden onze docenten intern op via bijscholingsdagen, met vanzelfsprekend gevolg dat deze mensen de overheidstest dus met goed gevolg hebben afgelegd. Ze worden alle zes in overheidsdienst opgenomen.

Nu wordt het afwachten wanneer de overheid besluit om deze nieuwe docenten in dienst te nemen en elders op een publieke school te plaatsen.

Mamadou en ik maken ons ernstige zorgen. Waar vinden we zes nieuwe docenten? En dan hebben we het niet eens over capabele nieuwe docenten?

Nou ja, met open ogen afwachten maar.

Ook zijn er geruchten dat de overheidsdocenten begin februari gaan staken als ze niet de beloofde loonsverhoging krijgen, als ook niet docenten met een kort contract in vaste dienst worden genomen en de leerlingen in Conakry dreigen ook te staken als ze niet de beloofde docenten krijgen. Er is een enorm tekort aan docenten en leerlingen zijn daar de dupe van.

Ze eisen het aftreden van de minister.

Vooruitlopend op een eventuele staking heb ik de kinderen al geïnformeerd dat de 31e januari hun schoolgeld betaald moet worden. Want wij moeten het voltallige personeel salaris betalen.

Column van Marijke Folmer

Home