Gezondheid


In Guinee sterft één op de drie kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van ondervoeding en parasieten.

Veel kinderen eten 's morgens niet, of drinken hooguit een kopje water of thee met een droog stukje brood erbij.


Ondervoeding komt niet alleen door te weinig eten, maar ook door eenzijdig voedsel. En kinderen in de groei hebben een dagelijkse portie groente en fruit nodig.


In de eerste twee schooljaren boden wij de mogelijkheid om dagelijks een voedzame maaltijd te krijgen. Helaas werd vanwege de enorme inflatie deze maaltijd te duur voor de betalende ouders en haakten vrijwel iedereen af. En alleen aan de kinderen van het project de maaltijd aanbieden zou de leerlingen erg stigmatiseren. De kinderen zelf en ook docenten weten immers niet wie van de kinderen gratis naar school mogen. Het was een moeilijk besluit met om met de schoolmaaltijd te stoppen, maar het geestelijk welzijn van een kind staat voorop.


Na twee jaar ervaring met de schoolarts is gebleken dat de ouders hun zieke kinderen juist naar school sturen vanwege de gratis onderzoeken en medicatie. Dat leidt niet alleen tot risico’s op besmetting van de gezonde leerlingen, maar ook het afschuiven van verantwoordelijkheid voor het zieke kind door de ouders. Het kind komt bovendien dan ook niet aan uitzieken toe.


Volgens de nieuwe aanpak wordt ieder kind aan het het begin van het schooljaar lichamelijk onderzocht en krijgen de ouders advies over de te behandelen ziektes die geconstateerd zijn. Verder krijgt het kind dat op school klaagt dat het ziek is, een eerste dag behandeling en schrijven we aan de ouders met welk advies zij met hun kind voor verder onderzoek naar de dokter moeten gaan.


Veel ziekten worden opgedaan door besmet water. Schoon drinkwater is in Guinee geen vanzelfsprekende zaak en op school is dan ook een waterfilter geplaatst, zodat de kinderen en het schoolpersoneel tijdens de schooluren schoon water kunnen drinken.

Dankzij de steun van enkele Belgische bezoekers hebben we een tot twee maal toe een projectweek rondom het thema ‘hygiëne’ uitgevoerd dat leidde tot de plaatsing van een zeer gemakkelijk ‘handen-was-systeem’. Nu kunnen alle kinderen na het toiletbezoek en voór het eten  hun handen met zeep wassen.

Info: Ziekten in Guinee

Malaria

Zowat 5% van de wereldbevolking is besmet door malaria, een infectieziekte die in verschillende vormen kan toeslaan. Malaria tropica is de meest gevaarlijke vorm en kan tot de dood leiden. De meeste risicogebieden liggen rondom de evenaar in tropische en subtropische gebieden, waar hitte en vochtigheid heersen.

Dat is in heel West-Afrika (b.v. Gambia, Kenia en Ghana). Boven de 2.000 meter is het gevaar gering.

De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, die via een prik wordt toegediend door de malariamug. Zij is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Opletten vanaf de schemering dus.

Malaria tropica is de gevaarlijkste vorm. Koortsaanvallen zijn een eerste symptoom, de mogelijke dood een gevolg. Dit soort malaria treft vooral tropisch Afrika.

Gele koorts

Gele koorts is een virale infectie, die eveneens door muggensoorten wordt ingebracht. Hoge koorts, geelzucht en soms inwendige bloedingen behoren tot de symptomen. Kwaadaardige gevolgen zijn nooit uit te sluiten.

Een preventieve injectie van het vaccin is altijd aanbevolen en voor sommige landen zelfs verplicht. Deze koorts is vooral gevaarlijk omdat drie op de vier besmette mensen geen symptomen krijgen.

De incubatieperiode begint pas na drie tot vijf dagen. Koorts en rillingen gaan samen met hoofdpijn, de hartslag vertraagt. Misselijkheid en constipatie kunnen ook gevolgen zijn, net als coma of delirium met het overlijden tot gevolg.

Er bestaat een kans dat de lever wordt aangetast. Vijftien procent van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van de ziekte. Gele koorts teistert - vooral tijdens warme seizoenen - nog landen in Afrika en Midden- en Zuid Amerika. De oerwoudvorm wordt geleverd door apen en muggen. Elders alleen door muggen.

Home